De nieuwe controller in een digitaal tijdperk

Dinsdagmiddag 20 september was tiRCas met een groep van circa 25 leden te gast op het hoofdkantoor van Ricoh te ’s-Hertogenbosch. Het thema van de bijeenkomst luidde als volgt: ‘De nieuwe controller in een digitaal tijdperk. Wat zijn de uitdagingen voor Finance en wat betekent dit voor de uitvoering van het controllersberoep?”. Na een korte introductie van Bart Huijs van Snijders Advocaten (één van de tiRCas sponsoren) werden de aanwezigen welkom geheten bij Ricoh door Carol Dona (tot 1 april 2013 CEO van Ricoh Nederland en nu Executive Chairman).

Rondleiding

Na een stukje historie gaf Carol Dona de groep inzicht in de aanleiding en de achtergronden van de nieuwe thuishaven van Ricoh in ‘s-Hertogenbosch. Dit vormde de opmaat naar een interessante rondleiding door het kantoor wat zich kenmerkte door het promoten van comfort en gemak en flexibele werkplekken. Na de rondleiding door het Ricoh gebouw gaf Mark Boelhouwer (sinds 1 april 2013 de CEO van Ricoh Nederland) een boeiende uiteenzetting van de huidige stand van zaken en uitdagingen van Ricoh. In het bijzonder werken met zo min mogelijk papier is binnen Ricoh een van de pijlers onder de strategie en toekomstvisie. 

Strategie

Hierna was het woord aan Bob van Heyningen (sinds oktober 2015 CFO van Ricoh) die de groep meenam naar de invloed van disruption op de strategie van Ricoh, de uitdagingen van digitalisering en de rol van finance hierin. Tenslotte gaf Maikel Exterkate, Advocaat Snijders Advocaten een informatieve presentatie over bestuurdersaansprakelijkheid en de (on)mogelijkheden voor schuldeisers bij wanbetaling of faillissement.

Na afloop van de activiteit was er voldoende reden tot napraten onder het genot van een gezellige borrel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *